אחד הצמחים שבשנים האחרונות הופך להיות פופולארי ונפוץ יותר ויותר, היסטוריית השימוש בקנאביס ארוכת שנים ומלאה תהפוכות. משימושים רפואיים בתחומים שונים ועד לשימוש אישי למטרות הנאה בלבד.
המחקרים בנושא שימוש בקנאביס אמנם רבים ומגוונים, אך קיים פער גדול מאוד במה שאנחנו יודעים בוודאות על השפעות השימוש בו. אחד הנושאים בהם חסר לא מעט מידע מוכח, הוא השפעת השימוש בקנאביס על הפוריות. במאמר זה נבחן את אפשרויות השפעת הצמח השנוי במחלוקת על הפוריות.
פריון – התהליכים השונים והסיבוכים שעלולים להתרחש
תהליך הפוריות בקרב נשים שונה בתכלית מהתהליך בקרב גברים, מדובר בתהליך פיזיולוגי מורכב בו המחזור החודשי תלוי בשני הורמונים- אסטרוגן ופרוגסטרון. הורמונים אלה מוכרים בתור ההורמונים המעודדים את הביוץ וכן גם מעודדים את התהליך בו רירית הרחם מתעבה על מנת “להכין את הקרקע” לקליטת ביצית שהופרתה בהצלחה. בהמשך התהליך, האסטרוגן והפרוגסטרון יהיו אחראיים ליצירת תהליך ה”השרשה” של אותה ביצית מופרית ואף ייקחו חלק משמעותי בהתפתחות תקינה של ההיריון עצמו. הפרעה או ליקויים באחד מהשלבים, עלולים להוביל להפלה פתאומית או הפסקת התהליך.
אצל גברים התהליך פשוט יותר יחסית. הורמונים גבריים כמו טסטוסטרון אחראיים על ייצור תאי זרע באשך, אשר עתידים להבשיל ולצאת יחד עם נוזל הזרע. ישנה בדיקה הנקראת “ספירת זרע” ותפקידה להעיד על הימצאותה של הפרעה באחת משלבי הפריון של הגבר. בדיקה זו יכולה לבדוק גם את יכולת התנועה של הזרעים, כמות תאי הזרע וצורתם וכן גם את כמו הנוזל הכללית.
קנאביס – השפעתו על פוריות האישה וההתמודדות
בשנים האחרונות ניתן לראות עלייה ניכרת בצריכת קנאביס ושימוש נרחב (צרכים רפואיים וצרכים אישיים) בכמה אוכלוסיות שונות, ביניהן נשים וגברים הנמצאם בגיל הפוריות 18-40. באופן כללי, על פי ההערכות כרבע מאזרחי ישראל צורכים או צרכו את צמח הקנאביס בשלב מסוים לאורך חייהם. למרות שימוש נרחב מאוד, צמח הקנאביס עדיין נחשב לא חוקי ברוב מדינות העולם ועקב כך גם המחקרים הנוגעים לו נשארים תקועים.
בעקבות כך, התעלומה סביב צמח הקנאביס נשארת רלוונטית עבור תחומים רבים בחיי היומיום שלנו, כאשר ביניהם נמצא תחום אחד שכמעט כל אדם יתקל בו בשלב כלשהו בחייו – והוא הפוריות.
למרות המידע החסר בתחום, ישנן פיסות מידע שיכולות לתת תמונה כללית על הנושא. הרבה מחקרים בתחום הקנאביס מתרכזים בהשפעתו על התפקודים הקוגניטיביים, אך קולטני קנבינואידים קיימים באזורים רבים ושונים בגוף, מלבד אלו שנמצאים במוח. חלק מהקולטנים הללו נמצאים בין היתר גם באיברי המערכת ההורמונלית של האדם.
על פי מעט מאוד מחקרים שנערכו בשנות ה-70 וה-80 ונוסו בעיקר על בעלי חיים (ולכן לא כדאי להסיק מהם מסקנות חותכות), ניתן לראות כי צריכה כרונית של קנאביס מזן בו ישנה הימצאות גבוהה של THC, תביא להפחתה בהפרשה המוחית של ההורמון שתפקידו לעודד הפרשת FSH – שזהו הורמון האחראי על גירוי השחלה לייצור אסטרוגן וכן גם על הבשלת הזקיק במהלך המחזור החודשי בקרב נשים. ירידה ברמות שני ההורמונים הללו עלולה להוביל לפגיעה בהליך הביוץ וכן גם לירידה בפריון.
אז מה עושים?
ראשית, את המחקרים שנעשו לפני עשרות שנים יש לקחת בערבון מוגבל. באם נתקלים בבעיות בפריון, תמיד כדאי לפנות לייעוץ רפואי, לבצע את כל הבדיקות הנדרשות בשביל לקבל תמונה ברורה יותר לגבי המצב. ישנם מצבים שבהם הפתרון יהיה מהיר וקל יותר וישנם מצבים בהם יומלץ לזוג להתעניין בתרומת זרע או תרומת ביצית. כך או כך, הרפואה בתחום הפוריות בישראל נחשב לאחד התחומים המפותחים והמתקדמים ביותר בעולם וחשוב לשמור על חשיבה חיובית וכן גם ראש פתוח.