היפוקסיה היא מצב מסוכן שנובע מחוסר אספקת חמצן למוח התינוק במהלך ההיריון או הלידה. ככל שלמוח חסר חמצן במשך זמן רב יותר, כך ההשלכות חמורות יותר על התינוק. בחלק מהמקרים, המצב הוא תוצאה של מום מולד שלא אובחן בזמן, או שהוא תוצאה של לידה רשלנית.
כשהלידה מתבצעת ברשלנות, היפוקסיה יכולה להתרחש כתוצאה מסיבוך בלידה, מטעות כירורגית של רופא, מסיבוכי הרדמה או מרופא שלא עקב כראוי אחר האם והתינוק במהלך ההיריון והלידה.
גורמים וסימני אזהרה להיפוקסיה
היפוקסיה יכולה להיות תוצאה של סיבוכי לידה כשהתינוק מפסיק לנשום, או כשהוא סובל מזרימת חמצן מופחתת ואינו יכול לנשום כראוי, או שהמצב הוא תוצאה של מצבים רפואיים אצל האם שלא אובחנו או שטופלו באופן שגוי. נסיבות מסוימות שעלולות להוביל להיפוקסיה כוללות:
- עיכוב בהחלטה לבצע ניתוח קיסרי.
- צירים ממושכים או לידה ממושכת.
- שגיאה בקריאת קצב פעימות הלב של העובר, פרשנות שגויה או מדידה שגויה.
- תנוחת תינוק במצב עכוז.
- בעיות בחבל הטבור, כולל לחץ או צניחת חבל הטבור.
- מצוקה עוברית או דופק איטי או מהיר במיוחד של התינוק.
- כליאת כתפיים.
- לחץ דם נמוך אצל האם.
- זיהום.
- מחלות לב אצל האם או התינוק.
- בעיות בשליה כמו היפרדות שליה.
- רעלת הריון.
- תרופות.
- הימנעות הרופא או הצוות הרפואי להגיב בזמן ובמהירות לכל מקרה חירום שקשור ללידה.
במהלך ההיריון והלידה, רופאים צריכים לפקח על התינוק ולזהות בזמן מצוקה עוברית, בעיות נוירולוגיות וציוני מראה, דופק, עוויתות, פעילות ונשימה. הרופאים צריכים להיות מודעים למצבים הרפואיים הקיימים אצל האם ולאופן בו מצבים אלו יכולים להשפיע על התינוק.
חשיבות התגובה המהירה לזיהוי בעיות או מצוקה אצל התינוק
אם מצב התינוק הופך להיות חמור באופן פתאומי במהלך הלידה, הרופאים צריכים לבצע לידה בניתוח קיסרי במצב חירום, או לספק הקלה מהירה יותר לבעיה. כל עיכוב בביצוע ניתוח קיסרי כאשר התינוק במצוקה, עלול להוביל להשלכות חמורות.
רופאים יכולים גם לנקוט בשיטת טיפול קירור שמאט את הנפיחות והנזק במוח, באמצעות שמיכה מלאה במים קרים, והם אמורים להיות מסוגלים לאבחן ולפתור את רוב סיבוכי ההיריון הקשורים להיפוקסיה. אם רופא אינו מוכן או שאינו מצליח לפעול בזמן, או שהוא מבצע טעויות חמורות, חיי התינוק עלולים להיות בסיכון.
בחלק מהמקרים, רופאים צריכים לבצע בדיקת אלקטרוקרדיוגרמה (EKG), בדיקת אלקטרואנספלוגרמה (EEG), או בדיקת MRI על מנת להעריך את הנזק לתינוק.
השפעות היפוקסיה תלויות בחומרת האירוע של המחסור בחמצן
מוח התינוק מסוגל להתאושש לחלוטין מאירוע זה, אם הרופאים מגיבים במהירות וביעילות. אבל מחסור ממושך בחמצן עלול לגרם לתוצאות חמורות וקבועות.
תאי מוח עלולים להתחיל למות בתוך פחות מחמש דקות לאחר הניתוק מהחמצן, ואין תרופה לפגיעה מוחית חמורה. אף על פי שנזק חמור מהיפוקסיה במהלך הלידה הוא נדיר, רוב ההשפעות הן קבועות ועלולות לדרוש טפול רפואי יקר.
השלכות חמורות של היפוקסיה כוללות:
- שיתוק מוחין
- שיתוק על שם ארב
- בעיות במערכת העצבים
- נזק לראייה
- בעיות נוירולוגיות או קוגניטיביות
- סוגיות התנהגותיות
- התקפים
- מוות עוברי.
טיפול נכון ובזמן להיפוקסיה
קיימות שתי גישות טיפול להיפוקסיה שרופאים צריכים להקפיד עליהן מיד עם זיהוי המצב: טיפול מידי וטיפול ארוך טווח. טיפולים מיידיים כוללים אמצעי הצלת חיים, כגון:
- החייאה.
- אינטובציה ואוורור.
- התערבויות לשליטה על קצב הלב, תפקוד הלב ולחץ הדם.
- שימוש בשמיכות קירור להורדת תהליך חילוף החומרים.
- תרופות או הרדמה לשליטה בהתקפים.
הטיפולים ארוכי הטווח בפגיעות לידה אלה משתנים מאוד ותלויים בחומרת המצב. חלק מהאפשרויות כוללות:
- ניתוחים
- טיפולי פיזיותרפיה
- אשפוזים
- ריפוי בעיסוק
- תרופות
- תמיכה וטיפולים פסיכו-סוציאליים.
גם אם אתם עשירים ויכולים לממן את הטיפולים, מישהו צריך לתת את הדין
טיפולי היפוקסיה הם יקרים ולא כולם מכוסים על ידי קופות החולים או הביטוחים הרפואיים הפרטיים, ועם הזמן יכולים להסתכם בסכומים גבוהים יותר מכפי שגם משפחה אמידה יכולה להתמודד איתם. עורך דין לרשלנות רפואית יסייע לכם להוכיח את אשמת הרופאים ולהבטיח את השבת העלויות הגבוהות שתצטרכו על מנת לטפל בילד.
הנקודה היא שכשהורים בוטחים ברופאים ובצוותים רפואיים, כשהטעויות מתבצעות ברשלנות, מישהו צריך לתת עליהן את הדין. עורך דין יבחן את התנהלות הרופאים כשחיי הילד ורווחתו עומדים לנגד עיניו, ויפתח בהליכים משפטיים שיאפשרו לכם לספק את הטיפול הטוב ביותר האפשרי, שדורש מימון נרחב.
חשוב לפנות לקבלת ייעוץ משפטי
לרשלנות הרופא במהלך הלידה יכולה להיות השפעה קבועה. כמה סימנים אפשריים של היפוקסיה עקב רשלנות רפואית כוללים חתך שגוי בניתוח קיסרי במצב חירום, שימוש שגוי במאוורר או במכשיר תומך בחמצן על התינוק, הימנעות מביצוע החייאה לתינוק, או הימנעות מהעברת התינוק למחלקת טיפול נמרץ לאחר הלידה.
בחלק מהמקרים, תופעות היפוקסיה מופיעות לפני הלידה או מיד אחריה, אבל כמה מההשפעות עשויות להופיע כעבור מספר חודשים. עורך דין מיומן יסייע לכם לתבוע עלויות רפואיות ופיצויים שונים בגין פגיעות רשלניות בלידה.
אז אם לתינוק היה אירוע היפוקסיה וכעת הוא חווה תוצאות חמורות כתוצאה מרשלנות של רופא במהלך הלידה, חשוב להתייעץ עם עורך דין מנוסה על מנת להבין את האפשרויות המשפטיות ולחתור להשגת המימון הדרוש לטיפולים, כך שלא תצטרכו לשלם עבור טעויות של רופאים.