כאשר עולה הצורך לבצע השתלות שיניים, צריך כמות עצם מספקת שאליה ניתן יהיה להחדיר את השתל. כל ניסיון להחדיר שתל ארוך לתוך עצם קצרה יגרום נזק לסינוס.בחלק האחורי שבחלקו העליון של הפה, העצם בדרך כלל דקה ומעליה ישנו חלל אויר המכונה סינוס.
באופן טבעי ישנה פחות מסת עצם בלסת העליונה מאשר בלסת התחתונה וכמות העצם אף מצטמצמת עם הזמן מסיבות שונות: כתוצאה ממחסור בשיניים. כאשר האזור אינו בשימוש, הגוף מתחיל לספוג אליו חזרה את רקמת העצם ולאחר תקופה ארוכה של חוסר בשיניים באזור מסוים, לרוב לא יהיה מספיק עצם ולכן המטופל יידרש לעשות הרמת סינוסים לצורך השתלות שיניים. סיבה נוספת היא דלקות ומחלות חניכיים שונות הורסות את רקמת העצם הקיימת עד כדי יצירת מחסור בעצם באזור.
למה עושים הרמת סינוסים
הרמת סינוס הוא ניתוח אשר נועד לעבות את העצם בלסת באזורים בהם היא דקה מדי. במהלך הניתוח מוסיפים עצם בין הלסת העליונה לבין חלקם התחתון של הסינוסים והאזורים הצדדיים של חלל האף. על מנת לאפשר מתן מקום לעצם, ממברנת הסינוס מורמת ולכן נקרא הניתוח “הרמת סינוסים” .שם נוסף לניתוח הוא “ניתוח להשתלת עצם”.
מהלך ניתוח להרמת סינוסים
לפני ביצוע ניתוח להרמת סינוסים, המטופל יבצע צילומי רנטגן באזורי הלסת והסינוסים וכן סריקת CT – הכל כדי שהרופא המטפל יכיר את האנטומיה של האזור, יוכל למדוד ולהעריך את הרוחב ואת הגובה של העצם הקיימת, את תקינות הסינוס ויבצע את הטיפול המדויק ביותר. העצם המשמשת להרמת הסינוסים יכולה להגיע מגוף המטופל- בדר”כ מאזורים שונים בחלל הפה או מאזור הסנטר, מתרומה של תורמי איברים, מעצמות פרה או עצם המיוצרת מחומר סינתטי הנקרא הידרוקסאפאטיט. עם הזמן, גוף המטופל סופג את החומר המושתל ומחליף אותו עם חומר עצם מקורי שלו. ניתוח הרמת סינוסים ניתן לבצע בטשטוש חלקי או בהרדמה מלאה, תלוי בבקשת המטופל אך גם תלוי מאוד במצבו הבריאותי.
שיטות להרמת סינוסים
כל השיטות בניתוחי הרמת סינוסים מתכנסות תחת שתי קטגוריות- הרמת סינוסים פתוחה והרמת סינוסים סגורה.
הרמת סינוסים פתוחה: מתאימה למטופלים שסובלים מחוסר עצם נרחב כך שכמות העצם שנותרה היא מתחת ל- 5 מ”מ ולפיכך הם זקוקים להרמת סינוס משמעותית. בשיטה זו מתאפשר להכניס כמות עצם גדולה וניתן לבצע הרחבה גדולה של עצם הלסת. הרמת סינוסים פתוחה דורשת חיתוך בחניכיים וחשיפת הסינוסים ועצם הלסת.
הרמת סינוסים סגורה: מתבצעת כאשר יש צורך רק בתוספת קטנה של עצם, כשכמות העצם שנותרה היא מעל 5 מ”מ. בהרמת סינוסים סגורה , הרופא המטפל קודח חור בחיך המטופל, במקום בו היתה אמורה להיות השן ודרכו מוחדרת כמות העצם הרצויה.
סיכונים בניתוח הרמת סינוסים
- א. העצם החדשה לא תקלט ולא תהיה אספקת דם לאזור המורכב . במקרה כזה יהיה צורך לחזור שוב על הטיפול.
- ב. פגיעה ברירית הסינוס במהלך הטיפול וקריעתה, ממברנת הסינוס תיפגע או תיקרע- זהו הסיכון העיקרי בניתוחי הרמת סינוסים. ישנם מקרים בהם ניתן תוך כדי הטיפול לתקן את הפגיעה אך ישנם גם מקרים שיש להפסיק את טיפול הרמת הסינוסים, להמתין לריפוי טבעי שנמשך כשלושה חודשים ואז להתחיל מחדש את הטיפול.
- ג. זיהום בסינוס, סיכון שמלווה כל ניתוח כירורגי – בדרך כלל ניתן לפתור במתן אנטיביוטיקה.
על כן ישנם מקרים בהם קיים צורך ליצור קשר מידית עם הרופא המטפל לאחר ניתוח הרמת סינוסים:
- דימום שלא מפסיק לאחר יום – יומיים, בפרט אם הוא בצבע אדום בוהק ובכמות גדולה.
- נפיחות חדשה או החרפה בכאבים (מצופה שתהיה הפחתה בעוצמות הכאב)
- במקרה בו המטופל חש תזוזה באזור המורכב- לאחר נשיפה או קינוח אף חזקים
- במקרה שמופיע חום
החלמה מניתוח הרמת סינוסים
ניתוח הרמת סינוסים הוא ניתוח עדין מאוד ורמת אי הנוחות בעת ההחלמה ממנו והתוצאה תלויים מאוד במיומנותו של הרופא המטפל. ההחלמה מניתוח הרמת סינוסים תלויה בגישת הטיפול שבוצע- האם מדובר בהרמת סינוסים פתוחה או סגורה כשההחלמה מניתוח הרמת סינוסים סגורה קלה וקצרה יותר ותמשך כשבוע עד עשרה ימים כשלרוב אין נפיחות או דמם אחרי הניתוח וגם הכאבים נפסקים אחרי כשלושה ימים.
ההחלמה מניתוח הרמת סינוסים פתוחה ארוכה יותר ונמשכת כארבעה עד שישה חודשים, עד לסיום תהליך קליטת העצם. לאחר הטיפול, תיתכן נפיחות באזור שטופל. יתכן ויופיע דימום מן הפה או הפרשות מן האף בצד המטופל. בשני המקרים מומלץ להימנע מקינוח האף או נשיפות חזקות בימים שאחרי הניתוח. מומלץ להימנע מפעילות גופנית מאומצת אחרי הניתוח , מטיסות וצלילות ולהימנע גם מעישון כשאת העישון יש להפסיק כמה ימים לפני הניתוח. יש להקפיד לקחת את התרופות שייתן הרופא המטפל, להצטייד במשככי כאבים וישנם אף רופאים שנותנים תוספת חלבונים מסוימים שמסייעים לצמיחה מהירה של העצם החדשה ולהתחזקותה. על המטופל לחזור לרופא המטפל לאחר שבעה עד עשרה ימים מיום ניתוח הרמת הסינוסים לביקורת ולהורדת תפרים אשר חלקם כבר ייפרמו קודם לכן. ייתכן ויהיה צורך בביקורות נוספות עד להחלמה מלאה.
מאמר זה נכתב בחסות מג’יק טאץ – מרפאת שיניים באשדוד