שנה למלחמה ונשים רבות עדיין לא חזרו לשגרה, עדיין, כך שבדיקות שגרתיות מקבלות תיעדוף נמוך ביניהן בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן השד. ד”ר סבטלנה מכלנקין, כירורגית שד בכירה במאוחדת, ומירה ברעוז שטיבלר, מנהלת המערך הנייד לבריאות האישה במאוחדת, עונות לשאלות הכי בוערות כדי להבין את השפעות המצב הנוכחי על אבחון מוקדם לסרטון השד .
סרטן השד הוא סוג הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים בישראל, בכל המגזרים. מדי שנה כ-5,000 נשים בישראל מתגלות כחולות בסרטן השד, ובסך הכל 15 נשים ביום מצטרפות ל-2.6 מיליון נשים ברחבי העולם שמאובחנות מדי שנה בסרטן השכיח ביותר בעולם.
לקחנו לשיחה חשובה את ד”ר סבטלנה מכלנקין – כירורגית שד מומחית קופ”ח מאוחדת
מהן ההשפעות העיקריות של המצב הביטחוני על אבחון ומעקב אחרי סרטן השד?
נשים רבות אינן מצליחות לבצע את הבדיקות השגרתיות בגלל שהן מפונות. יש תחושת ניתוק מהמקום המוכר והקבוע שבו הן רגילות לקבל טיפול. המודעות אמנם גבוהה, אבל לא לכולן יש את האפשרות להגיע למרכזים הרפואיים שהן רגילות אליהם. אנו ממליצים לכל אישה לפנות לרופא בסביבתה הנוכחית כדי לא להפסיד זמן יקר.
האם ישנם שינויים בזמינות שירותי האבחון?
בתחילת המלחמה הייתה ירידה זמנית בזמינות בדיקות כמו ממוגרפיה וביופסיה, בעיקר במקומות ללא מתקנים ממוגנים. כיום המצב אחר ונמצאו פתרונות רבים. למי שחווה סימנים חשודים מומלץ לפנות בהקדם לבדיקה אצל כירורג שד, ב-80% מהמקרים מדובר בממצאים שפירים – אך רק כירורג יכול לקבוע זאת.
איך משפיע המתח הנפשי על בריאות השד?
ישנם קשרים עקיפים. בתקופות מתח אנחנו נוטים פחות להקפיד על אורח חיים בריא, כמו תזונה מאוזנת ופעילות גופנית, ויכולים לחוות עלייה בעישון או במשקל – כל אלו גורמים שידועים כמשפיעים על הבריאות שלנו לטווח הארוך. הקפידו לבצע בדיקות עצמאיות של השד וצורתו, שמרו על אורח חיים בריא ככל האפשר, והגיעו לבדיקות סקר קבועות. גילוי מוקדם מציל חיים, גם בתקופות של קושי.
מירה ברעוז שטיבלר, מנהלת המערך הנייד לבריאות האישה במאוחדת
ניידת בריאות האישה של מאוחדת היא למעשה מרכז רפואי על גלגלים, שמאפשר לכל אישה לעבור את מכלול הבדיקות לאבחון מוקדם של סרטן השד וסרטן צוואר הרחם ובדיקות סקר נוספות, ביניהן ממוגרפיה, בדיקת משטח צוואר הרחם, אולטרה סאונד שד, צפיפות עצם ומדדים רפואיים חשובים נוספים כמו לחץ דם ובדיקות נוספות – כל זה במקום אחד ובניידת בריאות אישה שמגיעה כמעט עד לפתח הבית.
האם כל מטופלת יכולה לבצע את הבדיקות הללו?
בהחלט. כל אישה מעל גיל 50 יכולה להגיע לבדיקה אחת לשנתיים במסגרת סקר ללא צורך בהפניה רפואית. במקרים אחרים, יש צורך בהפניה.
מהו תהליך הבדיקה והאם יש מועדים קבועים לניידת?
אנחנו מגיעים מדי כמה חודשים לכל אתר למשך יומיים שלושה, בהתאם לצרכים. לנשים מעל גיל 50 נשלחות הודעות יזומות לקביעת תור תקופתי, דבר שמגביר משמעותית את היענות וכך גם נמצא המועד המתאים עבורן להגיע ולהיבדק בניידת.
האם ניידת בריאות אכן מעודדת נשים להיבדק?
בצורה חד-משמעית כן! נשים רבות שמגיעות אלינו מדווחות כי נושא הניידות והקרבה מעלה את ההיענות. ישנן נשים שאינן יכולות לצאת מהיישוב או להשקיע חצי יום בדרכים, במיוחד במלחמה, הניידת מציעה להן הזדמנות מצוינת לביצוע הבדיקה.
רגעים מרגשים של גילוי מוקדם בניידת
האישה הראשונה שנבדקה אצלנו נמצאה עם סימנים מחשידים לסרטן השד. בהמשך היא עברה טיפולים שהצילו את חייה. לראות את האישה הזו באה לביקורת לאחר ניתוח וטיפולים, בריאה ומוקפת משפחה זה רגע שלא אשכח.
האם הניידת פעילה גם במלחמה ותחת אש?
כן בכפוף להנחיות פיקוד העורף. גם בתקופות מתוחות הניידת ממשיכה לפעול ללא הפסקה, מתוך הבנה שהבריאות לא מחכה לימים רגועים. בימים אלו, בהם התחושה של ביטחון אישי נפגעה, חשוב לנו כמאוחדת להמשיך לדאוג לבריאות הנשים בכל מקום בארץ.