היחסים בין הרופאים לבין המטופלים שלהם עברו שינויים משמעותיים במהלך העשורים האחרונים. חלק ניכר מהגורמים לשינויים כאמור לעיל, הוא תוצאה של החשיפה המוגברת של כל מטופל למידע רפואי שהוא זמין ונגיש, ובמרבית המקרים גם כתוב בשפה ברורה ומובנת.
חלק אחר מהם הוא תוצאה של המודעות המוגברת של המטופלים לזכויות שלהם וליכולת שלהם לפקח על אופן הפעולה של הרופא. ואחרון חביב, היכולת של המטופל לפנות בקלות יחסית לגורמים השונים המבקרים את הפעולות ואת הקביעות השונות של הרופא ולדרוש חקירה.
כתוצאה מכל אלה ניתן לראות מספר הולך וגדל של מקרים שבהם תובעים מטופלים את הרופאים המטפלים שלהם או רופאים שבצעו בהם הליך רפואי כל שהוא, שעל פניו נראה שבעקבותיו חלה הרעה במצבם או חמור מכך – פגיעה של ממש בבריאותם. מהם המקרים שבהם עלולים רופאים להיות חשופים לתביעות בגין רשלנות רפואית? מתי מביעה כזאת עלולה להפוך לתביעה פלילית? כיצד יכולים רופאים להגן על עצמם מתביעות פליליות?
מתי רופאים עלולים להיות חשופים לתביעות?
כל רופא המטפל בחולה כל שהוא, מבצע פעולות שונות במטרה לשפר את מצבו הרפואי של החולה, או לרפא אותו לחלוטין במידת האפשר. על פי שבועת הרופאים, המטרה של כל רופא היא בראש וראשונה להימנע מהרעת מצבו הרפואי של החולה. רק לאחר מכן, ניצבת המטרה של שיפור במצבו או ריפוי שלו. עם הפעולות השונות שמבצע הרופא ניתן למנות טיפולים שונים, כמו גם שימוש בתכשירים רפואיים שונים או בתרופות, במטרה להסתייע בהשפעה הספציפית שלהן בכדי לסייע למטופל. בשלב הראשון אמור הרופא לאבחן את המצב של המטופל ולהבין את הגורמים השונים למצבו הרפואי. בהמשך אמור הרופא להעניק, בין אם בעצמו באמצעות ניתוח או טיפול אחר, ובין אם באמצעות תרופה שהוא רושם למטופל, סיוע שיסייע לו להתגבר על הבעיה הרפואית.
במרבית המקרים, אבחון נכון של הבעיה וטיפול נכון בה מבטלים את ההשפעה שלה או לכל הפחות מקלים במידה רבה על המטופל. עם זאת, יש מקרים שבהם הטיפול איננו עוזר, ובמקרים מסוימים הוא עלול אפילו להרע את מצבו של המטופל. במקרם כאלה, עלול המטופל לתבוע את הרופא או הרופאים שטיפלו בו בגין רשלנות רפואית. מעבר לפגיעה בשמו הטוב של הרופא, עלולה תביעה כזאת גם לשאת פיצויים שישולמו למטופל. עם זאת, רשלנות רפואית איננה כשלעצמה עבירה פלילית הדורשת מעורבות של עורך דין פלילי בתהליך. כיון שרופאים רבים רוכשים פוליסות ביטוח כנגד תביעות מהסוג הזה, מי שמשלם את הפיצויים הן בעצם חברות הביטוח.
תביעה פלילית כנגד רופא וכיצד להתגונן
עם זאת, יש מקרים שבהם עלולה תביעת רשלנות רפואית להתגלגל לכדי תביעה פלילית כנגד רופא אחד או יותר. במקרה כזה, עורך דין פלילי הוא בדיוק בעל המקצוע הנדרש והוא זה שעשוי לחלץ את הרופא מהתביעה או למתן מאד את ההשלכות שלה. עם המקרים שבהם הופכת תביעת רשלנות רפואית לתביעה פלילי ניתן למנות מקרים שבנם המטופל עצמו הגיש תלונה כנגד הרופאים המטפלים, או אם מבחינת המקרה עולה חשש כבד לתפקוד לקוי של רופא, שיש בו חשש של ממש לפלילים. דוגמה טובה לתביעה כזאת, היא תביעה כנגד רופא מרדים שהתעלם מסימני מצוקה אצל המטופל וגרם למותו או להתפתחות בעיה פיזיולוגית משמעותית אחרת אצלו. כיוון שכל מקרה מוות של מטופל נחקר באופן אוטומטי, די בחשד לפעולה בלתי תקינה של המרדים על מנת לחשוף אותו לתביעה פלילית.
תביעה פלילית היא למעשה תביעה של המדינה כנגד אדם פרטי, בעל תפקיד או בעל מקצוע, שביצע עבירה המוגדרת על פי החוק בישראל כעברה פלילית. במקרה שצוין לעיל, הרופא המרדים גרם למותו של המטופל גם אם הדבר נעשה בשגגה. כיוון שכך תוגש כנגדו תלונה והוא יישפט במשפט פלילי תוך שהוא נעזר בשירותיו הטובים של עורך דין פלילי. עורך הדין הזה יגן עליו וישמור על הזכויות המוקנות לו על פי חוק.