החלום להיות רופא משותף לישראלים רבים, ומדינת ישראל מעודדת את הצעירים ללמוד רפואה עקב מחסור גדול וארוך שנים ברופאים ורופאות. כדאי לדעת כי לפי נתוני ה-OECD יש בישראל כ-3.14 רופאים לכל אלף תושבים, לעומת ממוצע של 3.5 רופאים לאלף איש במדינות ה-OECD, וכמחצית מהרופאים כיום במדינה הם מעל גיל 55.
בשנים האחרונות נעשה מאמץ על ידי רשויות השלטון בארץ להגדיל את מספר הסטודנטים לרפואה, ובעקבות סגירת התוכניות ללימודי רפואה שבהן השתתפו סטודנטים מחו”ל, מספר הסטודנטים ללימודי רפואה צפוי לצמוח בכ-15%. זו בשורה מצוינת לצעירים ולצעירות מאחר וכך הם יכולים ללמוד בארץ והם אינם חייבים להתמודד עם הלימודים בחו”ל. כדי ללמוד רפואה יש לבדוק את תנאי הסף במוסדות הלימוד בארץ, יש שישה בתי ספר לרפואה בישראל, וחשוב לבחון גם אפשרויות ללימודים בחו”ל, בעיקר במדינות כמו רומניה, הונגריה, סלובקיה, איטליה, צ’כיה ועוד. כמו כן, ישנה אפשרות לימודי הנדסאי מכשור רפואי.
לימודים בארץ – יתרונות וחסרונות
נכון לשנת 2022 ניתן ללמוד רפואה באחד מתוך שש אוניברסיטאות בישראל, ובהן גם אוניברסיטת אריאל שבשומרון. רוב המועמדים ללימודים בארץ הם בוגרי בתי ספר תיכון המתקבלים למסלול ה-6 שנתי, אך יש גם בעלי תואר ראשון המתקבלים ללימודים במסלול 4 שנתי. רבים רוצים ללמוד רפואה בארץ אך מספר המקומות מוגבל ובגלל הביקוש הרב למקומות אלו, תנאי הקבלה לבתי הספר לרפואה בארץ הפכו לקשים ולמאתגרים במיוחד. כיום, כדי להתקבל למסלול לימודי רפואה בארץ, הסטודנטים נדרשים לציון פסיכומטרי גבוה, לציון משוקלל מעל 100 במבחני הבגרות, ובנוסף יש לעבור בהצלחה מבחן ידע, מבחן אנליטי והערכה אישית.
ראוי לציין כי תנאי הקבלה ללימודי תואר דוקטור לרפואה בבתי הספר לרפואה בארץ נחשבים לתובעניים מאוד, לכן ישראלים רבים המעוניינים ללמוד רפואה נאלצים לבחור באופציה של לימודים בחו”ל, וזאת בגלל תנאי הקבלה המחמירים פחות, ולרוב גם מסלול הלימודים קצר יותר בחו”ל.
משך הלימודים בארץ הוא 7 שנים (לעומת כ-6 שנים בחו”ל), במהלך הלימודים הסטודנטים נדרשים לבחור התמחות אחת ומרכזית שתקבע את עתידם המקצועי, ואיכות הלימודים בארץ אינה נופלת מאיכות הלימודים בבתי הספר לרפואה בחו”ל.
ישראלים רבים מעדיפים ללמוד בארץ בגלל הלימודים בשפה העברית, התרבות המוכרת, האפשרות לקבל מלגות והלוואות נוחות, הקרבה למשפחה ולחברים ומסיבות נוספות. יחד עם זאת, קשה מאוד להתקבל ללימודים בבתי הספר לרפואה בישראל, ובנוסף הלימודים יקרים וקשה עד בלתי אפשרי לשלב בין עבודה ללימודים. לכן, אם לא מצליחים להתקבל ללימודים בארץ לא צריך לוותר על החלום להיות רופא וניתן ללמוד רפואה באירופה או במקום אחר.
לימודים בחו”ל – יתרונות וחסרונות
כתוצאה מהביקוש הרב ללימודי רפואה בארץ ובגלל מספר המקומות המצומצם, רבים נאלצים ללמוד רפואה בחו”ל. לימודי רפואה בחו”ל נחשבים לאטרקטיביים, עלות הלימודים בחו”ל לרוב יקרה יותר בהשוואה לעלותם בארץ, ובדרך כלל מסיימים את הלימודים תוך 6 שנים, ולא 7 שנים כמו בארץ. כאמור, תנאי הקבלה קלים בהרבה בהשוואה לתנאי הסף הניצבים בפנים מועמדים בארץ, אך נדרשת ידיעה של שפה זרה כדי להצליח בלימודים, במיוחד בשנה הראשונה.
במהלך הלימודים בחו”ל ניתן לבחור מסלולי התמחות שלא קיימים במסגרת לימודי הרפואה בישראל. חשוב לזכור כי הלימודים מתקיימים בשפה האנגלית או בשפה אחרת, והסטודנטים חייבים להביא כסף מהבית כדי לממן את שכר הלימוד ואת הוצאות המחיה, כמו גם מימון טיסות מידי פעם לביקור המשפחה בארץ.
הלימודים בחו”ל הם חוויה ייחודית ומאתגרת עבור הסטודנטים הישראלים, אך חשוב לזכור כי עלות הלימודים בחו”ל היא כ-10,000 אירו לשנה באוניברסיטאות הציבוריות, ויש להיערך לכך נכון מבחינה כלכלית.