דום נשימה חסימתי בשינה (OSA) הוא הפרעת שינה שכיחה המאופיינת בהפרעות חוזרות ונשנות בנשימה במהלך השינה, שיכולות להיות להן השלכות משמעותיות על הבריאות והרווחה הכללית. מאמר זה מספק סקירה כללית של OSA, בוחן את הסיבות שלה ואת הנסיבות שבהן היא מתרחשת בדרך כלל כדי לעזור לכם להבין טוב יותר את המצב.
טבעה של דום נשימה חסימתי בשינה
OSA מתרחש כאשר השרירים בחלק האחורי של הגרון אינם מצליחים לשמור על נתיב אוויר פתוח, למרות המאמץ החוזר לנשום. דבר זה גורם לדרכי הנשימה להיחסם חלקית או בצורה מלאה, וכתוצאה מכך נוצרות הפסקות נשימה זמניות שיכולות להימשך עשר שניות או יותר. הפסקות אלו, הנקראות דום נשימה חסימתי, יכולות להתרחש מספר פעמים בשעה, מה שמוביל להפרעה בשינה ולירידה ברמות החמצן בדם. עקב זאת, המוח מגיב על ידי התעוררות חלקית של האדם לחידוש הנשימה, לעיתים מלווה בנשימה או נחירה. למרות שהתעוררויות אלו קצרות, יכולה להיות להן השפעה מהותית על איכות השינה והבריאות הכללית.
גורמים מגוונים התורמים לדום נשימה חסימתי בשינה
ישנם מספר גורמים התורמים להתפתחות OSA. גורמים אנטומיים כגון שקדים מוגדלים, נתיב אוויר צר, לשון גדולה או לסת תחתונה קטנה יכולים להגביר את הסבירות ל-OSA בכך שהם מקלים על קריסת דרכי הנשימה במהלך השינה. השמנת יתר היא גורם סיכון נוסף, שכן עודף שומן בגוף, במיוחד באזור הצוואר, יכול להפעיל לחץ על דרכי הנשימה ולהפוך אותו לרגיש יותר לחסימה.
בנוסף, לגיל יש תפקיד בהתפתחות OSA. ככל שאנשים מתבגרים, השרירים בגרון נוטים לאבד את הטונוס, מה שמגביר את הסיכון להתמוטטות דרכי הנשימה. יתרה מזאת, בחירות אורח חיים כמו צריכת אלכוהול, שימוש בתרופות הרגעה ועישון יכולות גם לתרום ל-OSA על ידי הרפיית שרירי הגרון או גרימת דלקת ואגירת נוזלים בדרכי הנשימה העליונות.
נסיבות בהן מתרחש דום נשימה חסימתי בשינה
דום נשימה חסימתי מתרחש בעיקר במהלך השינה, כאשר מספר נסיבות ספציפיות מחמירות את הסבירות שלו. לדוגמא, אנשים שישנים על הגב נוטים יותר לקבל דום נשימה עקב השפעות הכבידה על הלשון והרקמות הרכות, מה שעלול לגרום להם ליפול לאחור ולהצר את דרכי הנשימה. ההפרעה נוטה יותר להתרחש במהלך שנת תנועת עיניים מהירה (REM), שלב שבו השרירים בגוף, כולל אלו בגרון, הופכים רגועים יותר. בנוסף, מעברי שינה, או התקופות שבהן אנשים עוברים בין שלבי שינה, יכולים גם להוביל לחסימה זמנית של דרכי הנשימה והפסקות נשימה עקב שינויים בטונוס השרירים.
בואו נסכם
דום נשימה חסימתי בשינה הוא הפרעת שינה נפוצה המאופיינת בהפרעות נשימה חוזרות במהלך השינה. לבעיה זו יש מגוון גורמים, לרבות מאפיינים אנטומיים, השמנת יתר, גיל ובחירות אורח חיים. הסיבות של דום נשימה חסימתי חיוניות על מנת לאבחן בצורה נכונה את הבעיה בזמן ולטפל בה באופן יעיל, שבסופו של דבר טיפול בבעיה זו מקדם איכות שינה טובה יותר ובריאות כללית.