מיינדפולנס הפך להיות לאחד הכלים הכי נפוצים לטיפול בחרדה ולחץ, אך האם יש בסיס לכך? או שמא מדובר בטרנד חולף? חקרנו, בדקנו ומצאנו – ישנם למעלה מ 5,000 מחקרים שנעשו תחת הכותרת “מיינדפולנס”. במילים אחרות, כנראה שלא מדובר בטרנד, אלא בשיטה שפותחה וממשיכה להתפתח ללא הירף, ומעניין לראות איך בשנים הקרובות היא תשפיע על מקומות נוספים בחיינו.
מה זה מיינדפולנס?
רגע לפני שנדבר על מחקרים מעניינים שנעשו בתחום, נבהיר לטובת כולם מה זה בכלל מיינדפולנס. מיינדפולנס, ובעברית “קשיבות” הינה גישה הטוענת כי ליכולת של האדם להיות בתשומת לב למה שקורה בהווה, ללא שיפוטיות, יש השפעות מיטיבות. במילים פשוטות יותר, אם במקום לשקוע במחשבות על מה יש לנו לעשות, או מה קרה לנו אתמול, ונדע לשים לב למה קורה סביבנו ובתוכנו ברגע הזה, מבלי להיות ביקורתיים כלפי מה שקורה, כנראה שמצבנו יהיה טוב יותר.
למשל: בזמן שטיפת הכלים, נרצה להתמקד בשטיפה, בתחושה של המים שנוגעים בכפות הידיים שלנו, במגע של הידיים עם הכלים, בתחושות שעולות לנו בזמן השטיפה.
במקום: לשטוף כלים, ולחשוב על כמה אנחנו סובלים ושונאים לשטוף כלים, או לחילופין לחשוב על כמה עוד משימות יש לנו לעשות בבית, בעבודה או בלימודים
מחקרים על מיינדפולנס
להלן מספר מחקרים מרתקים שנעשו בתחום על מיינדפולנס, מתוך כפי שאמרנו קודם, למעלה מ 5,000 מחקרים בתחום.
*הכתבה נכתבה בשיתוף מרכז סטרונגר, שמציע מגוון קורסי מיינדפולנס. למידע נוסף אודות קורס מיינדפולנס קרוב:
מחקר #1 – כמה זמן מהיום אנחנו “שקועים” במחשבות ולא נמצאים בהווה?
במחקר שנערך בשנת 2010 שני החוקרים, פסיכולוגים מאונ’ הרווארד, יצאו למחקר מרתק שמלמד אותנו כמה מהזמן אנחנו עסוקים במחשבות במקום להיות ברגע הזה.
החוקרים, קילינגוורת’ וגילברת, Killingsworth and Gilbert, פיתחו אפליקציית אייפון שבמהלך היום הקפיצה למשתתפי המחקר באופן רנדומלי שאלון למילוי בטלפון. בשאלון היו 3 שאלות:
1 – בין 0 ל 100 איך אתה מרגיש
2 – מה אתה עושה עכשיו?
3 – האם חשבת על משהו אחר חוץ ממה שעשית עכשיו? לא, כן משהו חיובי, כן משהו נטרלי, כן משהו שלילי
את השאלון מלאו מאות משתתפים, ונאספו בסך הכל כ – 2250 דגימות.
והתוצאות? 47% מהזמן משתתפים דיווחו כי הם חשבו על משהו אחר חוץ ממה שהם עשו עכשיו. בין אם זה בזמן שטיפת כלים, ספורט, ואפילו, סקס!
הדבר המעניין הנוסף הוא שמתוך המחקר עלה הממצא הבא:
כאשר משתתפים דיווחו שהם היו מרוכזים בהווה, הם הרגישו טוב יותר! לא משנה אם המחשבות היו על משהו חיובי, שלילי או ניטרלי!
כלומר, תשומת לב להווה מביאה לתחושה חיובית יותר, ממיקוד במחשבות אפילו אם המחשבות הן על החופשה באירופה שהייתה לכם.
ויש עוד המון מחקרים על מיינדפולנס
מחקרים מצאו כי תרגול מיינדפולנס עוזר להפחית סטרס כרוני, משפר את המערכת החיסונית, עוזר להתמודד עם דיכאון, חרדה, כאב ומחלות, משפר את איכות השינה, מבצע שינויים מבניים במח לטובה, ומשפר את הקשרים הבינאישיים שלנו.