לפי נתונים שהתקבלו מארגון הבריאות העולמי נראה ש- 360 מיליון אנשים מכל העולם סובלים מאיבוד שמיעה ברמה מסוימת. בניגוד לדעה הרווחת המצב אינו מאפיין רק את האוכלוסייה המבוגרת.
ברור לכל כי בעיות שמיעה ויותר מכך – אובדן שמיעה פוגעים באיכות החיים בצורה ניכרת ועלולים לגרום לניתוק, תסכול ודיכאון. חוסר היכולת לקיים תקשורת תקינה עם הסובבים – בין אם התקשורת מתקיימת פנים מול פנים או במובייל, חוסר היכולת לשמוע מוסיקה, ללכת לסרטים, לצפות בטלוויזיה, ללמוד, לנהוג ולשמוע את רחשי הכביש ובעצם לבצע כל פעולה אחרת הינם חלק בלתי נפרד מחיינו.
בהתחלה הן שקטות – בעיות השמיעה
חשוב לדעת שבעיות שמיעה מתפתחות בהדרגה כך שלא תמיד ניתן להצביע עליהן. הרבה אנשים שלא רוצים לקבל את העובדה שהם סובלים מירידה בשמיעה עשויים להתכחש לה משום שהם לא ששים להרכיב מכשירי שמיעה, לכן הם ממשיכים לשאול את השאלה המוכרת: “מה?”
כמו כן, עשויים האנשים שסובלים מבעיות שמיעה להתקשות לשמוע בסביבה רועשת, לא לסבול הרמת קול או קולות חזקים ולהתרחק מהסובבים. ילדים שסובלים מבעיות שמיעה עשויים לבקש מהסובבים להגביר את קולם, לצעוק או לדבר בקול רם, להתקרב לטלוויזיה או להגביר אותה, לבקש מאנשים לחזור על דבריהם מספר פעמים, לא לשמוע כאשר קוראים להם ולהתרכז בשפתיים של האנשים שמדברים אליהם.
מדוע חשוב לשים לב ו”לתפוס” את בעיות השמיעה בהקדם?
חשוב מאוד לשים לב לירידה באיכות השמיעה, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר על ילדים שזקוקים לאינטראקציה עם סביבתם וצריכים להתפתח ולגדול עם תחושה של ביטחון עצמי כדי להפוך לבוגרים עצמאיים ובעלי ביטחון עצמי.
ככל שמקדימים לאבחן את איכות השמיעה – כך יהיה טוב יותר. מערכת השמיעה צריכה לתרגל באופן מתמיד ואם מזניחים אותה ולא מקבלים טיפול מתאים המערכת תתקשה לשוב למצב תקין. כמו כן, החשיפה לקולות חזקים לאורך זמן גורמת לנזקים ולאחר שהם מצטברים לא ניתן להשיב את המצב לקדמותו.
איך ניתן לדעת האם סובלים מבעיות שמיעה?
כדי לדעת האם חלה ירידה בשמיעה יש לשים לב לסימפטומים, להגיע אל מכון שמיעה ולעבור אבחון אצל רופא אף-אוזן- גרון. הרופא יבדוק פרמטרים שונים שקשורים ליכולת השמיעה ולהבנת הדיבור. האבחון יכלול בין היתר בדיקות שנקראות: אודיומטריה במהלכה מונחות אוזניות על האוזניים והשמעת סדרת מילים וצלילים (SRT) ובדיקת טימפונומטריה שבוחנת בעיות שמיעה שמקורן בכשל במסלול הולכת האוויר בתוך האוזן התיכונה.
כאשר מדובר על ילדים ותינוקות יתבצעו בדיקות בשיטות אובייקטיביות והתנהגותיות. במקרה של תינוקות אפשר לבצע גם בדיקה של הדים קוכליאריים, הבדיקה בוחנת את התפקוד של שבלול האוזן הפנימית ומתבצעת על ידי הצמדת אוזנייה לאוזנו של התינוק.
הטיפול המקובל – הרכבת מכשיר שמיעה
במקרים רבים בהם מתגלות בעיות שמיעה יש להרכיב מכשיר עזר לשיפור איכות השמע. קיימים מגוון סוגים של מכשירים כאשר כל מטופל חייב לעבור בדיקה אישית לצורך התאמת מכשיר על ידי קלינאי תקשורת מוסמך כך שהמכשיר יתאים לו באופן אישי. ניתן לרכוש מגוון מכשירי שמיעה שמורכבים ממיקרופון או מיקרופונים ורמקול ומונחים על האוזן וניתן לרכוש גם כאלו שמורכבים בתוך האוזן או מאחוריה.
בשיתוף רותי לוינסון מכון שמיעה בפריסה ארצית לאתר החברה https:/mslr.co.il