מרכז וולקני מכריז על פריצת דרך משמעותית ברישום פטנט לטיפול בסרטן מסוג לימפומת עור של תאי T (בקיצור CTCL) המבוסס על רכיבים פעילים מצמח הקנאביס בשיתוף עם MedC Biopharma Corporation הקנדית
מרכז וולקני הגיש בקשה לרישום פטנט לטיפול בלימפומת עור של תאי T (באנגלית: Cutaneous T cell lymphoma או בקיצור CTCL), המבוסס על רכיבי פעילים מקנאביס.
CTCL הוא שם כולל לקבוצת מחלות סרטן של מערכת החיסון. לימפומת עור של תאי T זו מאובחנת על־ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) כמחלה נדירה, ובשל כך אמצעים רפואיים שמפותחים לטיפול בה עשויים לקבל מעמד של תרופה יתומה. מעמד זה מאיץ את תהליך אישור התרופה ומעניק שבע שנות בלעדיות בשיווקה.
הפטנטים שפותחו בהובלת פרופסור חננית קולטאי, מבוססים על פורמולציה בלעדית של רכיבים פעילים שמוצו באופן בררני מצמח הקנאביס הודות לפעילותם האנטי סרטנית (הציטוטוקסית) הגבוהה נגד תאי T ממאירים הסכם רישיון גלובלי בלעדי שעליו חתם מנהל המחקר החקלאי באמצעות “קידום” עם חברת הקנאביס הרפואי הקנדית MedC Biopharma Corporation יאפשר את המשך הפיתוח וההפצה של התרופה וקבלת הרישיון הגלובלי הבלעדי לפטנטים בנוגע ל-CTCL, המהווים אבן דרך משמעותית במאמצי החברה ליצור את מאגר הקניין הרוחני הגדול ביותר בשוק הקנאביס הרפואי.
MedC קיבלה מימון לפיתוח הפטנטים מ־AgMedica Bioscience, אחת מיצרניות הקנאביס הרפואי המורשות הגדולות ביותר בקנדה. כמו כן, MedC עובדת עם Nextage Innovation (חברה בת של Nextar Chempharma Solutions) הישראלית כשותפה הבלעדית בפיתוח מוצרי קנאביס רפואי, ובהם הטיפול החדש בלימפומת עור של תאי T.
מרכז וולקני הוא מכון המחקר המוביל בישראל בחקר הקנאביס הרפואי, בו נמצא מאגר קניין רוחני של פטנטים בנושא הקנאביס. פטנטים אלו פותחו על־ידי צוות של מדענים בראשות פרופ’ קולטאי וכוללים מספר הרכבי קנבינואידים וחומרים נוספים מקנאביס בעלי אפקט “פמליה” ויעילים במיוחד.
ניסויים קליניים בתרופות המבוססות על קנאביס שפותחו במרכז וולקני לטיפול בלימפומת עור של תאי T מתוכננים להתחיל בראשית שנת 2019.
פרופסור חננית קולטאי ממרכז וולקני: “עבודתנו המשותפת עם Med C תניב להם את האפשרות לסלול את הדרך לטיפול בלימפומת עור של תאי T.”
מרכז וולקני – מינהל המחקר החקלאי, הוא אחד ממוסדות המחקר הממשלתיים הגדולים והמתקדמים מסוגו בעולם ופועלים בו שישה מכוני מחקר המתמחים במדעי הצמח, חקר בעלי חיים, הגנת הצומח, מדעי המים הקרקע והסביבה, הנדסה חקלאית ואחסון ואיכות תוצרת חקלאית ומזון.
אבי דרורי, יו”ר Med C Corp (קנדה): “אנחנו שמחים שההשקעות שלנו בפיתוח תרופות מבוססות קנאביס לטיפול בלימפומת עור של תאי T הובילו לתגליות פורצות דרך שהבשילו לכדי רישום פטנט. אנחנו מצפים בקוצר רוח להתחלת הניסויים הקליניים בכדי שנוכל להביא סוף סוף תקווה לחולים במחלה הארורה הזו”.
אואן ואן-קוהנברג, Ph.D, מנהל מחקר ראשי ב־Ag Medica: “יש לנו ביטחון מלא בכך שההשקעה שלנו ב־Med C תאפשר להם להמשיך להצליח ולצמוח, וכפועל יוצא תאפשר לנו לגלות את הפוטנציאל האמתי של השימושים הרפואיים בקנאביס.”