המשבר האחרון שהגיע בעקבות מגפת הקורונה, הביא לעלייה של כ-16% במקרי האלימות המשפחתית מחודש מרץ האחרון ועלייה של 5% במספר התלונות למשטרה של נשים עקב אלימות במשפחה. כמו כן, דווח על עלייה חדה בצורה קיצונית של 760% במקרי האלימות ותקיפה מינית של ילדים ובני נוער בתוך המשפחה. מעבר לקושי האישי והמשפחתי, ישנו חוסר מענה של המערכת וחוסר יכולת לטפל ולסייע לכל הנתונים במצוקה. טיפול בנפגעות פוסט טראומה היא מורכבת ודורשת שימוש בפרקטיקות טיפוליות המותאמות לצרכיהן.
המודל הטיפולי של ‘עמותת עדן’ וקבוצת ההדרכה הייחודית שהקימו מתייחסים להיבט זה ומספקים מענה למטפלים ומטפלות להתמודדות בטיפול בנפגעות פוסט טראומה מורכבת.
עמותת “עדן” היא עמותה נשית הקיימת משנת 1997 ומפעילה פרויקטים שונים בנושא רווחה, טיפול, חינוך ותעסוקה בנגב הצפוני. העמותה שמה בראש סדרי עדיפויותיה אוכלוסיות של נערות ונשים נפגעות טראומה במטרה לספק תמיכה לאוכלוסיות אלו באמצעות מסגרות תמיכה טיפוליות, וזאת על מנת שאלו תוכלנה לחזור ולחיות חיים טובים וראויים.
צוות עמותת “עדן” פיתח מודל ייחודי וחדשני שהוכיח עצמו בטיפול בנערות וצעירות עם קשיים בוויסות רגשי והתנהגויות קצה שהתפתחו כתוצאה מחשיפה לטראומות ממושכות ומורכבות.
לאורך שנים של עבודה טיפולית במסגרת עם נערות נפגעות טראומה פותח בעמותה מודל טיפולי פמיניסטי-דיאלקטי אשר מקנה תפיסה תאורטית וכן פרקטיקה יום-יומית לעבודה טיפולית מותאמת ויעילה ביותר לטיפול בטראומה. קבוצת ההדרכה נועדה לעובדים סוציאליים, פסיכולוגים ומטפלים נוספים אשר מעוניינים להעמיק את ההבנה הטיפולית שלהם אודות נפגעות טראומה מורכבת וטראומה מינית בפרט, תוך קבלת הנחיה מכוונת פרקטיקה לחדר הטיפולים. המצע התאורטי להנחיה נשען על תפיסות פמיניסטיות-חברתיות, שיטת ה-DBT והגישה המוטיבציונית. הקבוצה תתבסס על הצגות מקרה של המשתתפות/ים תוך היוועצות במנחה ובקבוצת העמיתים.
את הפרקטיקום תנחה רונית שובל, MSW, מנכ”לית עמותת עדן. מטפלת מעל 20 שנה בנערות ונשים בפרט בנפגעות טראומה מורכבת הן במסגרות רווחה והן בקליניקה פרטית. רונית פיתחה והטמיעה את מודל ‘עדן’ לעבודה פמיניסטית-דיאלקטית עם נערות במסגרת טיפולית. בעברה ניהלה את פנימיית עדן ואת הרשות למלחמה בסמים בבאר-שבע הסדנה כולה כוללת 12 מפגשים שיתקיימו אחת לשבוע בקיבוץ בית קמה.