רשלנות רפואית הינה אחת הרעות החולות של מערכת הבריאות. המדובר בפגיעה בחולה שיכולה הייתה להימנע. קבלו את כל הפרטים על רשלנות רפואית וכן על עמותת אופק חזרה לחיים העוסקת במניעת רשלנות רפואית בישראל.
מהי בכלל רשלנות רפואית?
רשלנות רפואית היא מושג משפטי המתאר התרשלות בטיפול תוך סטייה מרמת הזהירות הנדרשת מהמטפל ואשר גורמת נזק למטופל. נזק שלא היה נגרם ללא ההתנהלות הרשלנית.
המדובר במקרים כגון מתן תרופה לא נכונה, אבחון לא נכון של בעיה רפואית, ניתוח חלק לא נכון בגוף.
תחום הרשלנות הרפואית שייך לתחום המשפטי של דיני נזיקין וכאשר יש הוכחה כי ההתנהלות של הפוגע הייתה רשלנית הנפגע רשאי וצריך לקבל פיצוי ממוני.
קיימים פסקי דין רשלנות רפואית רבים בישראל. דיני הנזיקין בישאל מאפשרים קבלת פיצוי גם כאשר למזיק לא הייתה כוונה לפגוע. מכיוון שמרבית אנשי הצוותים הרפואיים מגיעים לסייע ולא לפגוע ההבחנה הזו משמעותית מאוד מבחינת הפיצויים.
מבחן הרופא הסביר
איך יודעים האם התנהלותו של המטפל הייתה מקצועית או לא? בדרך כלל בתחום הרפואה נוהגים להתייחס למבחן “הרופא הסביר”. כלומר מסתכלים על הסטנדרט הבסיסי המצופה מרופא מטפל או אחות ועל החריגה מנורמה זו.
בית המשפט נוהג שלא להתערב בנושא הרמה המקצועית אבל במקרים חריגים הוא מבקש חוות דעת חיצוניות על התנהלותם של הרופאים או אנשי הצוותים הרפואיים שמואשמים בפגיעה במטופל.
נושא ההתנהלות נידון בעבר בפרשת קליפורד. המדובר במקרה שבו התמוטטה ילדה בטיפול שיניים ונגרם לה נזק מוחי גדול מאוד בעקבות שימוש במזרק במקום שואב. במקרה זה בית המשפט שהנוהל לפיו פעל הרופא אינו שולל את הרשלנות שהייתה במקרה כי היה ניתן למנוע אותה בקלות יחסית.לסיכום אנשי צוותים רפואיים צריכים להקפיד על סטנדרט רפואי ומקצועי גבוה.
על מה מבוססות תביעות רשלנות רפואית?
הבסיס המשפטי לרשלנות רפואית. באופן כללי מערכת המשפט בישראל מתייחסת לשלושה סוגי רשלנות. 1. התרשלות בטיפול הרפואי עצמו. 2. התרשלות בשל היעדר הסכמה מדעת. 3. פגיעה באוטונומיה של המטופל.
הבסיס המשפטי הינם סעיפים 35 ו-36 לפקודת הנזיקין (נוסח חדש):
35.רשלנות
עשה אדם מעשה שאדם סביר ונבון לא היה עושה באותן נסיבות, או לא עשה מעשה שאדם סביר ונבון היה עושה באותן נסיבות, או שבמשלח יד פלוני לא השתמש במיומנות, או לא נקט מידת זהירות, שאדם סביר ונבון וכשיר לפעול באותו משלח יד היה משתמש או נוקט באותן נסיבות – הרי זו התרשלות; ואם התרשל כאמור ביחס לאדם אחר, שלגביו יש לו באותן נסיבות חובה שלא לנהוג כפי שנהג, הרי זו רשלנות, והגורם ברשלנותו נזק לזולתו עושה עוולה.
36. חובה כלפי כל אדם
החובה האמורה בסעיף 35 מוטלת כלפי כל אדם וכלפי בעל כל נכס, כל אימת שאדם סביר צריך היה באותן נסיבות לראות מראש שהם עלולים במהלכם הרגיל של דברים להיפגע ממעשה או ממחדל המפורשים באותו סעיף.
עמותת אופק חזרה לחיים העוסקת במניעת רשלנות רפואית וטעויות רפואיות
ארגון “אופק חזרה לחיים”, הוקם בשנת 2014 ע”י עמיעד טאוב המשמש בהתנדבות כיו”ר הארגון וכמשנה לראש עיריית מודיעין מכבים רעות.
הארגון עוסק במניעת רשלנות רפואית וטעויות רפואיות, מפעיל את פרוייקט ”שותפים לחיים” יחד עם משרד הבריאות בבתי החולים ברחבי הארץ ועוסק בהעלאת מודעות ובשיפור מערכת הבריאות בישראל.
כמו כן תומכת העמותה במשפחות נפגעים. בנוסף למשבר בתקופה שלאחר פגיעה מרשלנות רפואית המשפחה מתקשה בקיום חיים תקינים. מכיוון שהמדינה אינה מספקת שום מסגרת המסייעת לחולים ובני משפחותיהם לאחר השחרור מבית החולים, לקח על עצמו ארגון “אופק חזרה לחיים”, לסייע למשפחות ולהקנות להם “חכות” – בעזרתן יבנו בעצמם את המשך חייהם, בצורה המיטבית, למרות האסון שעברו.
העמותה מייעצת ומלווה בחינם משפחות אשר חוו רשלנות רפואית או כשיש חשד למקרה כזה, ופועלת מול מערכת הבריאות למנוע את האסון הבא.
מטרות העמותה העיקריות:
הענקת מענה מקצועי ומיטיבי למשפחות שעולמן התהפך עליהן באחת עקב האסון ובשל כך הן חשופות להדרה חברתית.
קידום הבטיחות במערכת הבריאות וצמצום מקרים של רשלנות רפואית באמצעות קידום בטיחות המטופל בדגש על גילוי נאות וחקר תאונות.
תחומי פעילות עיקריים
- תמיכה מיידית לאחר האסון/האירוע באמצעות בנק המתנדבים שלנו.
- הובלת חקיקה, קידום פעילות ציבורית והפעלת מערך הסברה למניעת רשלנות רפואית וטיוח במערכת הבריאות.
- הכשרות וסדנאות לצוותים רפואיים להגברת המודעות לנושא בטיחות הטיפול והאחריות האישית בתחום זה.
פעילות העמותה עוזרת להפחית את מספר נפגעי הרשלנות הרפואית מידי שנה ושיפור מצבם של הנפגעים. במקביל לסייע למשפחות וחולים שנפגעו לחזור לחיים פרודוקטיביים בצל המשבר הרפואי, וכן להגיע למצב בו הם יכולים לממש את הזכויות המגיעות להם בעקבות הפגיעה מגורם נטול אינטרסים וללא תשלום.
המצב היום (במחמיר בעקבות הקורונה) הינו שנפגעים רבים מוותרים על הצדק ועל יכולתם לקבל שיפוי בשל העלויות הגבוהות של התהליכים בהם עומדים אזרחים תמימים מול מערכות חזקות ומנוסות וסוללות עורכי דין.
עמותת אופק עומדת ותעמוד לצידם ללא תמורה עם יכולות, ניסיון, מתן כלים ושירותים שיאפשרו להם הן מיצוי זכויות והן חזרה לשגרה בהתאם למידת הפגיעה.
עמותת אופק הינה היחידה בישראל המסייעת להגברת הבטיחות בבתי החולים, מניעת רשלנות רפואית וטעויות רפואיות וילווי משפחות. היוזמות שפיתחה העמותה הינם ייחודיות ובלעדיות בישראל ובחלק מהתחומים אף בעולם החל מהסדנאות הפיזיות אינטראקטיביות בנושא גילוי נאות, דרך החיבור בין נפגעי רשלנות רפואית לצווותים הרפואיים לתהליך הפקות לקחים והקמת הקרן למימון חוות דעת רפואיות וכלה בליווי הפרסונלי בשיטת case mangment עבור המשפחות העומדות לבדם אל מול כל העולם.
לפרטים נוספים וקבלת סיוע מהעמותה כנסו לאתר עמותת אופק חזרה לחיים בכתובת https://ofekor.co.il/