מעשנים בבית או ברכב ? – עישון מ”יד שלישית” מסוכן
עישון מיד שלישית, הוא מושג חדש יחסית בתחום מחקר נזקי העישון, המתייחס לחשיפה לשיירי חלקיקים רעילים ומסרטנים ולתרכובות נדיפות שנשארים לאחר כיבוי מוצרי טבק שונים, כגון סיגריות ונרגילות. החומרים המסוכנים נספגים במשטחים שונים ומשתחררים בהדרגה בחזרה לאוויר, ולכן עלולים לגרום נזק בריאותי, במיוחד לתינוקות ולילדים הקטנים שבבית.
>>הצטרפו עכשיו לדף הפייסבוק של מדינט – פורטל בריאות, רפואה ורווחה<<
מחקרים מראים כי “עשן מיד שלישית” נצמד לבגדים, לשיער, לעור הגוף, לאבק, לרהיטים, לווילונות, לקירות, למצעים, לשטיחים, לריפודי המושבים בכלי רכב ולמשטחים אחרים, והחומרים הללו מצויים שם גם זמן רב לאחר כיבוי מוצר העישון. משמעות הדבר היא שכאשר מעשנים בבית, ברכב או בכל מקום אחר, יש לקחת בחשבון כי גם אם אנשים שאינם מעשנים לא נמצאים במקום בזמן העישון, עצם העישון בחללים המשותפים, יכול לחשוף אותם לחומרים רעילים מאוחר יותר, ולסכן את בריאותם.
סיגריות אלקטרוניות פוגעות בצעירים שמוחם עדיין מתפתח
סיגריות אלקטרוניות הן המצאה מדאיגה ומזיקה, בעיקר בשל השפעתן על נוער וצעירים. אין הוכחות חד משמעיות ליכולתן לסייע בגמילה, ויתרה מכך, סיגריות אלקטרוניות חדשות הופכות לטרנד מקובל בקרב צעירים ונוער.
העיצוב ההייטקי המתאפיין בקו נקי לכאורה ונטול הטבק והעשן מטעה ומוליך שולל את המשתמשים. פלח אוכלוסייה זה הוא פגיע יותר, בשל השפעתו הממכרת של הניקוטין על המוח שלא סיים להתפתח עד גיל 25 לערך. האגודה למלחמה בסרטן מדגישה כי על פי כל העדויות המדעיות, סיגריה אלקטרונית המכילה ניקוטין, היא מוצר ממכר כמו סיגריה רגילה. בשוק קיימים מספר סוגים של סיגריות אלקטרוניות, הטוענות כי הסיגריה האלקטרונית מסייעת בגמילה מעישון.
ברחבי העולם משתמשות החברות המשווקות בטקטיקות שנועדו לפתות משתמשים צעירים להאדרת הסיגריות האלקטרוניות בניסיון להפוך אותן אטרקטיביות לצעירים ואכן במקרים רבים נמצא ששיעור המעשנים סיגריות רגילות בקרב הצעירים שהחלו בעישון סיגריות אלקטרוניות גבוה משמעותית. מחקרים מדעיים ודוחות בנושא סיגריות אלקטרוניות מתעדכנים בארץ ובעולם ברוח הזמן.
>>הצטרפו עכשיו לדף הפייסבוק של מדינט – פורטל בריאות, רפואה ורווחה<<