מדעי הרפואה מתקדמים ומתפתחים חדשות לבקרים, וזאת הודות לאינספור ניסויים המבוצעים על ידי אנשי מקצוע במגוון רחב של תחומים.
החל מחיסונים שהעלימו מגפות כלל עולמיות וכלה בטיפולים חדשניים בטכנולוגיה מתקדמת, כל אלו לא היו אפשריים אלמלא אנשי מעבדה חרוצים ומסורים היו עושים את עבודתם נאמנה.
מתוך ים האפשרויות לטיפולים חדשניים שצצו בשנים האחרונות, ספקית הציוד המדעי ירדן ביוטק בחרה 3 פריצות דרך רפואיות שעשויות יום אחד להציל מיליוני אנשים הסובלים ממחלות ניווניות, בעיות לב ועוד. יש לציין כי חלק מהשיטות עדיין בשלבי ניסוי מוקדמים, אך החוקרים תולים בהן תקוות גדולות לעתיד.

ננו-חלקיקים לטיפול בתסמיני פרקינסון
מחלת הפרקינסון פוגעת במיליוני אנשים ברחבי העולם. זוהי מחלה ניוונית (נוירו-דגנרטיבית) הפוגעת בתאי המוח המייצרים דופמין. כתוצאה מפגיעה זו מצטברים במוח חלבונים המפריעים לתקשורת בין נוירונים, מה שגורם לתסמינים כגון רעידות, איטיות, אובדן שליטה מוטורית, בעיות קוגניטיביות ועוד.
מיותר לציין כי הפרעות נוירולוגיות אלו פוגעות משמעותית באיכות החיים, הן של החולה והן של בני משפחתו. אובדן השליטה על התפקוד המוטורי לצד בעיות זיכרון ואחרות ככל שהמחלה מתקדמת, הופכות את החיים לבלתי אפשריים. אומנם מחלת הפרקינסון עצמה אינה גורם ישיר לקיצור תוחלת החיים, אך השפעותיה מובילות לפגיעה באיכות החיים ובאריכות הימים.
במחקר שפורסם בינואר 2025 במגזין Science Advances ובוצע על עכברים ומודלים קרובים נוספים, הוחדרו למוח ננו-חלקיקי זהב המתחברים לנוירונים הפגועים. לאחר שהמוח מוקרן באמצעות אור אינפרה אדום על ידי גירוי מוחי עמוק, החלקיקים מתחממים ומתקנים את הנוירונים הפגועים באמצעות שחרור של פפטידים. חומרים אלו ממיסים את החלבונים הרעילים, משחזרים את תאי המוח ומשפרים את התפקוד המוטורי.
זיהוי דמנציה עד 9 שנים לפני ההתפרצות
דמנציה היא אחת מן המחלות הניווניות הנפוצות ביותר, שפוגעת במיליוני אנשים בעולם. דמנציה הוא שם כולל לסדרת בעיות קוגניטיביות הכוללות אובדן זיכרון, פגיעה בהתמצאות במרחב ובזמן, שינויי אופי והתנהגות, בעיות פסיכולוגיות ועוד.
אלצהיימר היא סוג הדמנציה הנפוץ ביותר – כ-60 עד 70 אחוזים ממקרי הדמנציה הם מקרי אלצהיימר. שאר הסוגים הם דמנציות מטיפוס שונה, כגון דמנציה וסקולרית, דמנציה של גופיפי לוי, דמנציה פרונטו-טמפורלית ועוד. למרות שהסיבות והתסמינים יכולים להשתנות, באופן כללי הם די זהים בכל הסוגים – והתוצאה היא פגיעה קוגניטיבית מחמירה והולכת.
במחקר שפורסם ביוני 2024 במגזין Nature Mental Health נמצא כי שימוש בסריקות מוח MRI בשילוב בינה מלאכותית, מסייעים לזיהוי סימנים מקדימים לדמנציה עד 9 שנים טרם הופעת כל סימן מזהה אחר. פועל יוצא מכך הוא שהמחקר מאפשר לחזות מי יפתח דמנציה ברמת דיוק של 82 אחוזים.
אומנם עדיין אין תרופה או טיפול לדמנציה, אך מכיוון שגילוי מוקדם הוא חיוני למניעה – מחקר זה יכול לסייע במניעת דמנציה ואף בהאטה או בעצירה שלה לחלוטין בעתיד. מחקרים רבים מעידים שאורח חיים בריא מצמצם את הסיכון לפתח דמנציה, כך שגילוי מוקדם מסוג זה בהחלט יכול להוות פריצת דרך חשובה ומצילת חיים.
זריקה למניעת אי ספיקת לב והתקפי לב
אי ספיקת לב מתרחשת בקרב 2 אחוז מהאוכלוסייה, כאשר יכולת השאיבה של הלב נפגעת, לרוב בשל מצבים כגון מחלת עורקים, לחץ דם גבוה, מומים מולדים ועוד. התקף לב הוא נפוץ יותר ומתרחש בשל חסימת כלי דם, לרוב בשל הצטברות רובד וקרישי דם בדרך אל הלב וממנו בשל השמנה, עישון, חוסר בפעילות גופנית וגורמי סיכון נוספים.
במחקר שפורסם באפריל 2025 באוניברסיטת Northwestern בארה”ב ובוצע על חולדות, נמצא כי הזרקה של פולימרים דמויי-חלבון מתקנת נזקים דלקתיים בלב, ומונעת מוות של תאי לב וכן הצטלקויות לאחר התקף לב. גישה חדשנית זו יכולה לשנות את דרך הטיפול בהתקפי לב, ואולי אף למנוע לחלוטין התפתחות של הבעיה לכדי אי ספיקת לב. החוקרים טוענים כי ייתכן שטיפול חדשני זה יהיה יעיל גם לטיפול בסרטן ובמחלות ניווניות.
מאמר זה אינו מהווה המלצה או תחליף לייעוץ רפואי, ואין להסתמך רק עליו לקבלת החלטות.