דפנה פטר, מנהלת היחידה לשירותי תזונה “במרכז הרפואי לגליל” בנהריה מציעה טיפים איך לעבור את חג הפסח בשלום מבחינת שמירה על ערכי מזון נכונים ואכילה נכונה.
נתחיל מההתחלה- הבישולים וההכנות לחג. בואו נעצור רגע ונחשוב על איך מבשלים ומה מכינים, ואיך אפשר לצמצם נזקים כבר בשלבים המוקדמים האלו. רבים ממאכלי החג מכילים ירקות שונים ועל כך נאמר – כל המרבה הרי זה משובח.
אך, מאכלי החג רבים מכילים כמויות מכובדות של שמן ו/או סוכר, וכאן אפשר וכדאי לקצץ ולצמצם כמה שיותר ואף אחד אפילו לא ירגיש בעיקר אם משתמשים בסירי הטפלון או הכלים הקרמיים למיניהם.
מגיעים לארוחת החג. גם אחרי צמצום הנזקים על ידיי הפחתת כמויות השמן, הסוכר והחלפת השתייה המתוקה בדיאט או אפילו מים (כן, מותר לשתות מים במהלך ליל הסדר), עדיין זו ארוחה גדולה ויקרה לפחות מהבחינה הקלורית. המצות, היין, הקניידלך, המנה הראשונה, השנייה, השמינית, הקינוח הראשון השני ו-התפוצצנו. אבל אפשר גם אחרת.
אפשר רק לטעום מהמצה, אפשר פחות קניידלך ויותר מרק, אפשר יותר ירק חי, סלטים חיים וירקות מבושלים ופחות תפוחי אדמה או אורז או כל פחמימה אחרת, אפשר מנות דג ומנות עיקריות קטנות יותר, אפשר מנת קינוח קטנה יותר או אפילו פרי במקום עוגה. וכבר אמרנו שאפשר לשתות מים במקום שתייה ממותקת?
ועדיין לפנינו חול המועד. זוכרים שבחנוכה אומרים שלא ממש מוכרחים לאכול סופגנייה כל יום? כך גם בפסח. שלל העוגיות והקינוחים הם אולי ללא גלוטן, אך עדיין עתירי קלוריות, לא צריך כל יום וגם כשאוכלים אז “בעדינות”.
כאן אולי כדאי להזכיר כי יש אופציה טבעית ונהדרת למתוק שמגיע משלל פירות העונה וגם מפירות קפואים. המים ושפע הירקות ממשיכים ללוות אותנו גם במשך השבוע כאמצעי נגד אחת הבעיות הקשות של פסח – העצירות.
אז מה עושים ואיך מצמצמים נזקים?
כמו בחיי היום יום – כמה שפחות סוכר (במקום שתייה מתוקה אפשר מים עם לימון ונענע), יש להרבות בשתיית מים בארוחת הסדר ולאורך חול המועד. כמה שפחות שומן (אפשר לאפות בתנור במקום לטגן בשמן במחבת) וכמה שיותר ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות (למי שאוכל בפסח). והעיקר, לאכול במידה ולא להגזים, וליהנות מהחג המשפחתי.
חג שמח!